Twee zijden aan een medaille

Vraagsteller:
Ik zou het graag willen hebben over de twee kanten van de medaille waarover je eerder sprak. Ik denk heel gelukkig over mijn leven, heel positief. Ik sta goed op en heb een geweldige liefde. Maar de andere kant van de medaille wil ik ook graag leren kennen. De schaduwkant, de donkere kant, maar ik heb geen flauw idee hoe?

Vera:
Dat wat de meeste mensen als definitie voor schaduw hebben is eigenlijk een verwrongen uiting van een kracht. De schaduw zal je niet ontmoeten in de vorm van donker en duister en ‘fout’ als het vrij en blanco is. Begrijp je? Wat ik bedoel met die twee zijdes van de medaille is dat die blanco is.
Stel je voor, er is een hele krachtige energie in jou. Als er oordeel zit op kracht, omdat wij het interpreteren als agressief of hekserig of wat dan ook, dan gaan we die kracht onderdrukken en gaan we ons heel erg volgzaam ofzo opstellen. Wanneer die lading eraf is dan kan diezelfde kwaliteit er gewoon uitkomen op de manier waarop die het meest functioneel is.
Dat betekend niet donker of gemeen. Dat betekend gewoon krachtig!

Vraagsteller:
Maar dan hoor je of lees je wat, dat het ook goed is om je donkere kant te leren kennen of zo!

Vera:
Voor mij bestaat er geen donker. Er bestaat alleen donker op het moment als jij een non-acceptatie hebt in je zelf, want dan label je hem als donker, maar alles is licht.

Vraagsteller:
Ja.

Vera:
Het is een leuk interessant idee om te gaan bedenken wat jij donker zou vinden!

Vraagsteller:
Daar heb ik over nagedacht, maar …

Vera:
En …

Vraagsteller:
Ik ben ooit bij iemand geweest die tarotkaarten werkte. Ik weet er niet zoveel van hoor. In die kaarten zit ook een soort van donker pad wat je kan belopen. Die persoon zei: het is voor jou nuttig om een keer die weg te leren kennen.

Publiek:
Kwakzalver. (Iedereen lacht)

Vraagsteller:
Misschien moet je door een donkere kant heen om het leven waardevoller te maken?

Vera:
Als dat nodig is voor jou, om je volledige potentieel te leven, dan ga je dit tegenkomen.
Op het moment dat het klopt. Maar als je zo diep moet zoeken en graven om iets donkers te vinden en je vindt het niet, is het misschien wel een indicatie dat het er niet is!

Vraagsteller:
Dus de andere kant van de medaille is niet jouw donkere kant?

125-medailleVera:
Nee, de medaille is eigenlijk gewoon helemaal neutraal. Het geeft aan dat een bepaalde kwaliteit, een kracht in verschillende intensiteiten en vormen gebruikt kan worden. Een dans bijvoorbeeld kan heel rustig en sierlijk zijn en soms stevig en ruig. Het muntje heeft alleen een donkere en lichte kant op het moment dat jij een donkere kant veroordeeld. Dus jij maakt hem door je veroordeling donker. Als die veroordeling er niet is, is het gewoon een muntje wat aan allebei de kanten blinkt!
Het is maar net welke kant van die munt het minst functioneel is op dit moment. En zonder die lading kun jij volledig de sierlijke, rustige dans dansen of de stevige, ruige zonder dat dit onderdrukt wordt en daardoor als een knullige, struikelende dans gebracht word.

Wat ik misschien nog moet noemen is seksualiteit. Dat is ook weer een hele mooie symboliek voor waar de ‘donkere kanten’ van de mens misschien tot uiting kunnen komen.
In de passie en de ruigheid. Dat zijn hele diepe, krachtige, rauwe oerkrachten. Begrijp je?
Dat kan interessant zijn als je die krachten wil onderzoeken, maar wel liefde als ondergrond voelt en weet dat het spel is.
Zeker die oer-mannelijke kracht is heel krachtig en dat heeft de vrouw natuurlijk ook.
Als je die ontmoet kom je wel bij een heel krachtig stuk, maar is die voor jou niet donker, dan is die voor jou niet donker! Is hij dat wel, dan zul je schrikken van de oerkracht die in je naar boven komt en vluchten of onderdrukken of hem uiteindelijk blind laten exploderen.

Vraagsteller:
Seksueel denk ik dat het perfect gaat. (Publiek lacht)
Mensen zeggen ook je moet eens wat meer leren boos te worden. Ik word gewoon heel weinig boos in mijn leven. Misschien is dat wel mijn donkere kant?

Vera:
Op het moment dat een man boos wordt is hij voor sommige vrouwen heel erg aantrekkelijk.
Is je dat wel eens opgevallen, zo’n patroon? Dat vrouwen dan zo’n boze man zoeken? Dat is ook die oerkracht, waar die oer-vrouw naar verlangd, maar de manier waarop het eruit komt dat klopt natuurlijk daarin niet altijd. Het is een verwrongen kant. Daar is dat stuk onderdrukt en komt er als agressie uit!
Maar als jij zegt ik moet wat meer boos zijn, die oerkracht en daar gaan staan in die oerkracht, ja doen! Maar  die is heel erg dragend, die kracht, en beschermend. Die kan het allemaal dragen die mannelijke dragende oerkracht. Ga hem niet mis interpreteren!
Daadkracht en dingen kunnen neerzetten. Dragen.
Je kent het wel als je je boos maakt dan kan je bergen verzetten, maar als je die kracht kent hoef je er niet boos voor te worden. Je kan hem gewoon gebruiken!
Je hoort aan mijn luidere stem al die kracht aanspreken, he (lacht) je resoneert ook met mij natuurlijk.

Vraagsteller:
Ik denk dat ik die kracht best kan vinden hoor! (Publiek lacht)

Vera:
Ga hem zijn! Hij is heel duidelijk. Hij is heel latent. Laat ik het zo zeggen, vertel mij niet dat je die nooit gebruikt. Daar geloof ik niets van! Ik kijk even naar je vrouw! (Publiek lacht)
Alleen je stemklank is al oer.

Vraagsteller:
Oké. Ik word gerust gesteld op een of andere manier. (Publiek lacht)

Vera:
Ook als je lacht. Die lach komt van onderuit je buik. Je representeert al oerkracht. Herken hem en laat hem vrij! Maar niet destructief, dat hoeft niet. Laat hem maar blinken!

Vraagsteller:
Dank je!

 

uit: Het spel van bewustzijn AMSTERDAM 19-12-2014

4 Responses to “Twee zijden aan een medaille”

 1. An 17 januari, 2016 22:07 #

  ik lees graag op de zijkant: god zij met ons

 2. y.mannie 21 februari, 2015 14:18 #

  Hallo Vera,

  Ja ook ik kom je steeds tegen, zomaar opeens weer op de pc.

  Je boek nu binnen, ik moest al meteen lachen om mezelf…hey wat is er met die kaft is die zo wel goed…en meteen de gedachte ja zo hoort hij te zijn , mooi hoe je jezelf al meteen tegenkomt met het ontvangen van je boek.

  Ik heb hem 2 maal besteld het ging zoals het ging met bestellen, heeft zo moeten zijn…onbewust 2 dezelfde boeken…mooi, welke vriendin gaat hem krijgen van me…prachtig kado!

 3. Karin Bharos 19 februari, 2015 12:39 #

  Lieve Vera,

  Telkens als ik “de Weg” weer even kwijt ben kom ik jou weer tegen op de computer.
  Het geeft mij weer zelfvertrouwen, dat wat ik voel ook daadwerkelijk zo is.
  Ik kom niet zoveel mensen tegen, nog niet, die ook zoveel voelen en daardoor weten
  waar het “Werkelijk ” om gaat in het Leven.

  Soms lijkt het moeilijk om te geloven dat wat ik voel DE Werkelijkheid is.
  Jij omschrijft het Altijd zo Pakkend….en weet ik weer…het is Echt Zo!

  Ook nu met de 2 Blinkende Kanten van de medaille…
  Mijn dochter Maud zei toen ze 6 jaar was; “mama, een medaille heeft 2 kanten, maar zelfs de niet leuke kant heeft ook een mooie kant. ”

  For True…

  Hartegroet,
  Karin Bharos

 4. Liesbeth Visser 4 februari, 2015 08:48 #

  Wat heb je dat weer mooi omschreven Vera, ik heb jou naam gekregen via een vriendin. En zij vertelde dat ze naar jou toe ging in Rotterdam, het onderwerp weet ik even niet meer waar het over ging. Maar zins dien heb ik veel filmpjes van je gezien. En heb je boek gekocht , moeiteloos jezelf zijn. En ik volg je nu met zoveel plezier en liefde op facebook. En heb al zo veel van je geleerd. Nu in dit onderwerp ”zonder veroordeling blinken beide zijde” leg je het weer zo duidelijk uit, ongelofelijk gewoon.
  Lieve Vera, ik ben zo blij dat je in mijn leven bent gekomen via de laptop en je boek. Mijn leven is al zoveel beter geworden door te proberen niet meer te beoordelen (labelen) en geen verwachtingen te hebben…. en nog veel meer. Je heb mij zoveel inzichten gegeven. Ik kom ook graag een keer naar je toe als je in Rotterdam bent, en hou de agenda in de gaten! Met lieve groet, Liesbeth Visser.

Stel een vraag

Google+

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten